Ecetek
(általában)


Az ecetet már az ókori rómaiak is használták frissítõ italként, gyógyszerként, tartósítószerként és ételízesítõként. A magyar ecetgyártás a 19. században indult meg.
Az ecet a legáltalánosabban használt savanyító szer, minden háztartásban megtalálható. Mindennapos és sokoldalú felhasználása során gyakran felmerült a kérdés, hogyan tehetjük aromásabbá, élvezetesebbé, hiszen ez mind az egészséges, mind a beteg ember számára nagyon fontos, mivel ételeink ízesebbé, emészthetõbbé tételérõl van szó. 
A felhasznált nyersanyagok szerint a következõ aromájú ecetfajták léteznek.
Borecet: az eredeti kizárólag borból készül. Fahordókban érik, és fõként savanyúságokhoz használják.
A sósborszesz és a pálinka keveréke.
Gyümölcsecet: erjesztett almamustból készül. Gyümölcsös ízû, és kitûnõen illik a nyers zöldségételekhez.
Bazsalikomos ecet: gyenge vörösborecet Olaszországból. Alapja a trebbianoszõlõ. A bazsalikomos ecetet 3-12 évig érlelik fahordókban!
Hazánkban (jelenleg) 20%-os (m/v)* eceteszencia, 10%-os (m/v)* ételecet,  6%-os (m/v) vörösborecet, 6%-os (m/v) fehérborecet,  6%-os (m/v)* tárkonyecet és 6%-os (m/v)* almaecet készül.
Ezek biológiai erjesztésû ecetek.
Általános tapasztalat. hogy a „napi, asztali” használatra a 10%-os (m/v)* biológiai erjesztésû, míg a tartósításra a 20%-os (m/v)* eceteszencia a megfelelõ. Eceteszencia a 15,525%-os (v/v)* savtartalma miatt csak hígítva használható.
Eceteszenciából és a különféle fûszernövények, fûszerek összetételébõl készülnek a növényi ecetek.
A különféle fûszeres, aromás növényi eceteket házilag állíthatjuk elõ. Ilyenek például a zeller-, a fokhagyma-, a babérlevél-, a zsálya-, a kakukkfû-, a menta-, a narancs-, a málna-, a mustár-, a mediterrán- és még sok-sok más egyéni szájíz szerinti ecetféleségek.
Mindezeket vízzel vagy különbözõ (etil)alkohollal  - sherry, vörösbor, almabor - vegyítve, illetve hígítva, vagy a saját magunk készítette „ecetágy”-ról lefejtett eceteket ízesítve, fûszerezve kapjuk a különféle különleges salátaönteteket.
A felsorolt fûszerecetek különbözõ saláták, levesek, fõzelékek ízesítéséhez használhatók, amelyeket kétféle módon lehet házilag elõállítani: 
                                                    - ecet eszenciából,
                                                    - erjesztéssel.

Az eceteket száraz, hûvös helyen tároljuk. Ha nem pasztõrözött (házi készítésû), csak néhány hónapig tart a szavatossága, egyébként 3 évig. Az étkezési ecet 6 évig is eltartható.
Terített asztalunkon az étkezéshez állandóan legyen egy kis üvegben fûszeres ecet; amit mindenki tetszés szerint használhat az ételek egyéni ízesítésére.

* A zárójelben lévõ betûk az elegy alkotórészeinek koncentrációját jelzik:

v/v térfogatszázalék (100 cm oldatban oldott anyag térfogata cm3 -ben kifejezve,
ti.: térfogat/térfogat.)
m/v vegyesszázalék (100 cm oldatban oldott anyag  tömege gramban kifejezve,
ti.: tömeg/térfogat.)
m/m tömegszázalék (100 g  oldatban oldott anyag  tömege gramban kifejezve,
ti.: tömeg/tömeg.)

 

©
Kiss Dénes László